Nic tak nie dodaje energii jak ciepły domowy obiad, niestety będąc w pracy w przerwie obiadowej znaczna większość pracowników zajada się w tym czasie kanapkami, sałatkami bądź co gorsza fast-foodami. Jak zatem przemycić odrobinę domowego ciepła do miejsca pracy? Hitem ostatnich miesięcy zostały podgrzewane pojemniki na żywność, które umożliwiają spożycie ciepłego obiadu w przerwie na lunch. Zastanawiasz się na czym polega fenomen tego produktu? Gdzie można kupić takie pojemniki? Czy są one bezpieczne dla zdrowia? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz poniżej.
Domowy i ciepły obiad w pracy?
Znudziło Ci się ciągłe jedzenie kanapek i zimnych sałatek? Zbliża się kolejna przerwa na lunch a Ty marzysz o gorącej i pożywnej zupie gulaszowej lub innym polskim obiedzie? Zamiast stołować się w pobliskich barach i restauracjach zainwestuj w podgrzewany pojemnik na żywność, który umożliwi Ci spożycie ciepłego posiłku nie tylko w miejscu pracy ale także np. na wyjeździe czy w podróży.
Choć tego rodzaju gadżety pojawiły się w sprzedaży już jakiś czas temu to dopiero teraz zrobiło się o nich całkiem głośno. W dzisiejszych czasach większą część dnia spędzamy w pracy lub na uczelni, nierzadko też łączymy obowiązki zawodowe z nauką. Jemy w ciągłym pośpiechu nie patrząc na to czy spożywane posiłki są pełnowartościowe i zdrowe. Moda na zdrowe odżywianie się kwitnie, w związku z tym co druga osoba zabiera ze sobą do pracy posiłki przygotowane w domu, zazwyczaj są to kanapki. Dla osób, które chciały w trakcie lunchu zjeść ciepłą zupę lub drugie danie wymyślono podgrzewane pojemniki na żywność, w końcu nic nie rozgrzewa tak jak ciepły posiłek.
Jak działają podgrzewane pojemniki na żywność?
Specyfika działania podgrzewanych pojemników na lunch jest bardzo prosta. Zaczniemy od tego co można przechowywać w takich gadżetach. Oczywiście mogą być to produkty płynne, półpłynne i stałe takie jak: zupy, sosy, makarony, mięso, warzywa itp. Podgrzewane pojemniki są niezwykle praktyczne, bowiem można je wykorzystać także jako tradycyjne pojemniki do przechowywania żywności.
Czym różni się podgrzewany pojemnik od zwykłego lunchboxa? Na pierwszy rzut oka praktycznie niczym, dopiero po baczniejszym przyjrzeniu się można dostrzec pewne różnice. Po pierwsze pojemnik do podgrzewania posiłków posiada specjalną rączkę ułatwiającą jego przenoszenie, wykonany jest ze specjalnych materiałów - zazwyczaj wysokiej jakości silikonu bądź plastiku, dodatkowo wyposażony jest w sztućce oraz to co najważniejsze czyli elektryczny podgrzewacz. Po umieszczeniu wtyczki w kontakcie posiłek znajdujący się w pojemniku zostanie podgrzany do określonej temperatury.
Czy podgrzewane pojemniki na żywność są bezpieczne dla zdrowia?
Na ten temat powstało wiele różnych teorii, pamiętaj jednak, że produkty dopuszczone do sprzedaży są produktami certyfikowanymi. Pojemniki do podgrzewania żywności wykonane zostały z wysokiej jakości materiałów, które w żaden sposób nie wchodzą w reakcje z pożywieniem, co mogłoby powodować wytwarzanie się szkodliwych dla zdrowia związków chemicznych. Co więcej tego typu pojemniki pozwalają dłużej cieszyć się świeżością produktów spożywczych, chroniąc je przed utratą cennych wartości odżywczych - witamin i minerałów. Spożywając posiłki przygotowane samodzielnie, rezygnując tym samym ze stołowania się w fast-foodach przyczynisz się do poprawy jakości swojego życia, zdrowy styl życia pozytywnie wpłynie na funkcjonowanie całego organizmu.
Wpis powstał przy ścisłej współpracy ze sklepem internetowym TwojPasaz.pl, oferującego w sprzedaży akcesoria kuchenne, w tym: podgrzewany pojemnik na żywność, więcej na TwojPasaz.pl.