Zbliżająca się wiosna to nie tylko wyższa temperatura, możliwość spędzania czasu na świeżym powietrzu. To również zmiana dla organizmu, który w okresie zimowym przyzwyczaił się do nieco niższych temperatur. W związku z tym pojawia się wiele dolegliwości, które są nazywane przesileniem wiosennym.
Sposoby na wiosenne przesilenie
Przy pojawianiu się pierwszych symptomów najważniejsza jest szybka reakcja. Chociaż najczęściej receptą na zniwelowanie ryzyka jest odpowiednia profilaktyka. W chłodne pory roku zapomina się o stosowaniu zdrowej, bogatej w pełnowartościowe posiłki diety. Na niekorzyść działa również prowadzenie niezdrowego stylu życia oraz zaburzenia snu. To krótka droga do znacznego spadku energii oraz spowolnienia przemiany materii. W rezultacie mamy do czynienia ze wzrostem wagi oraz pogorszeniem ogólnego samopoczucia. Organizmowi należy dostarczać duże porcje witamin, na przykład D. Dzięki niej dbamy o kondycję kości, mięśni i całego układu odpornościowego. W codziennym menu nie może zabraknąć witaminy C, która jest najbardziej znaną na całym świecie. Jej źródłem są między kapusta, papryka oraz natka pietruszki.
Witaminy i minerały jako przepis na odporność
Po zimie należy zadbać również o kondycję skóry, która wymaga szczególnej pielęgnacji. By przebiegało to sprawnie należy spożywać posiłki bogate w witaminę A oraz E. Natomiast na wahania nastroju, chroniczne odczuwanie stresu i nerwowość poleca się witaminy z grupy B. Ponadto bardzo ważną rolę dla właściwego funkcjonowania całego organizmu odgrywają minerały, takie jak chrom, potas, magnez, czy żelazo i cynk. W celu ich przyswajania zaleca się spożywanie posiłków składających się na przykład z roślin strączkowych, pestek, płatków owsianych oraz orzechów. Mogą stanowić one przekąski lub składnik konkretnych potraw. Dieta to niezbędny czynnik wzmocnienia odporności, ale obok niej wskazane jest prowadzenie w miarę aktywnego trybu życia. Spacery, krótkie przebieżki, czy jazda na rowerze wpływa na zachowanie zdrowia i kondycji.