Bez względu na to, czy kochasz maki (rolki), czy bardziej autentyczne sashimi i nigiri, sushi jest zawsze wyjątkową ucztą dla zmysłów. Jeżeli jednak jeszcze go nie jadłeś, najprawdopodobniej masz dużo pytań. Zastanawiasz się, jak go jeść? Sprawdź nasz krótki przewodnik.
Jak jeść sushi?
Po pierwsze nie ma złego sposobu na jedzenie sushi. Nie pozwól, by jakikolwiek snob kręcił nosem tylko dlatego, że zamówisz california maki, zamiast tradycyjnego futomaki, czy hosomaki lub zanurzysz je w dowolnym sosie. Pamiętaj, że masz czerpać radość z posiłku, a nie zaimponować innym.
Istnieje kilka niepisanych zasad, które zna każdy kucharz sushi. Otrzymasz talerz z wybraną przez siebie potrawą i pałeczki. Na stole pojawi się również butelka sosu sojowego. Możesz też dostać talerz na przystawki. Sushi zazwyczaj jada się pałeczkami, chociaż jedzenie rękami jest dopuszczalne. Możesz też użyć widelca, jeśli nie czujesz się komfortowo, trzymając pałeczki.
Jeśli wybierasz się na sushi na lunch, obiad lub kolację, prawdopodobnie kelner zaproponuje Ci jakieś dodatki. Najczęściej możesz zamówić bułeczki jajeczne, zupę miso lub sałatkę z dressingiem imbirowym. Na Twoim talerzu zwykle znajdą się: Twoje sushi, duża ilość wasabi i marynowany imbir.
Wyjątkowa kompozycja smaków
Wasabi przypomina chrzan, jest niezwykle mocne i pikantne. Ten efekt mija jednak w ciągu kilku sekund. Jeśli marzysz o dodatkowym zastrzyku energii, połącz wasabi z sosem sojowym. Marynowany imbir znajduje się tam jednak z innego powodu. Ma bardzo łagodny i kojący smak. Oczyszcza podniebienie z wasabi i ostatniego maki.
Danie, które zawiera tylko plastry surowej ryby, nazywa się sashimi. Natomiast sushi składa się z ryb i owoców morza z doprawionym ryżem, warzywami i wodorostami nori. Nie składa się tylko z jednego elementu, ale kilku składników połączonych tak, by wydobyć niesamowity smak.
Dlaczego warto jeść sushi?
Sushi jest bogate w kwasy tłuszczowe Omega-3, które mają wiele korzyści zdrowotnych. Obniżają wysoki poziom cholesterolu, ciśnienie krwi i utrzymują tętno w normie. Zmniejszają ryzyko chorób serca i ogólnego stanu zapalnego.
Ryby są doskonałym źródłem białka, które równoważy poziom cukru we krwi. Dodatkowo utrzymują stabilny poziom energii, co prowadzi do dłuższych okresów sytości, przyspieszonego metabolizmu i mniejszego podjadania między posiłkami. Zachęcają do stabilnej i bezpiecznej utraty wagi. Zdecyduj się na futomaki z łososiem i warzywami lub sashimi z tuńczyka i sałatką z wodorostów. Zamów sushi w sprawdzonej restauracji, by cieszyć się wyjątkowym smakiem.
Ryby są najlepszym pokarmem dla mózgu! Kwasy tłuszczowe omega-3 odżywiają i naprawiają komórki mózgowe Dodatkowo zawierają białko i niezbędne tłuszcze, które pomagają się skupić i dostarczają energii. Sushi to idealna opcja na lunch.
Jak już wiesz, głównym składnikiem sushi jest ryż z octem i świeże, surowe ryby. Dlatego jest zdrowsze niż większość fast foodów i innych popularnych opcji. Zawiera tłuszcz i kalorie, dlatego jedz go w rozsądnych ilościach. Uważaj też na wasabi, jeśli masz wrażliwy żołądek.