Jak degustować wino?
Porady

Jak degustować wino?

Pojęcia aromat wina i bukiet wina nie do końca są naukowe. Jednak mogą być przydatne do klasyfikacji zapachów. Po prostu aromat wina pochodzi z odmiany winogron, a bukiet z procesu fermentacji i dojrzewania. Klasycznym przykładem bukietu wina jest zapach wanilii. Zwykle pochodzi ze starzenia się wina w nowych dębowych beczkach. 

Klasyczne aromaty

Każda odmiana winogron oferuje unikalny zestaw aromatów. Najczęściej związane są z owocami, ziołami i kwiatów. Naturalnie pochodzą wyłącznie z winogron. Na przykład Cabernet Sauvignon jest powszechnie znany z wyjątkowej mieszanki malin, zielonego pieprzu i czasami fiołka. 

Zapachy pochodzą ze związków aromatycznych, występujących na różnych poziomach w zależności od gatunku wina. Na poziomie molekularnym związki wyglądają identycznie jak rzeczywiste zapachy owocowe. Wyróżniamy następujące grupy aromatów:

  • aromaty owocowe (np. brzoskwinia, jeżyna),
  • aromaty ziołowe (np. pieprz, mięta, oregano),
  • aromaty kwiatowe (np. róża, lawenda, irys).

 Jak degustować wino?

Smak wina

Dlaczego wino smakuje tak, jak smakuje? Jeśli lubisz ten rodzaj trunku, bez wątpienia przeczytałeś niezliczone opisy degustacji, taki jak ten: “Aromaty jagodowe i akcenty kamfory, anyżu oraz najdelikatniejsza nuta kwiatowa”.

Być może zastanawiasz się, czy producenci wina faktycznie mieszają jagody z winem. Odpowiedź brzmi: nie. Tak naprawdę sekret tkwi w związkach aromatycznych. 

Owoce i kwiaty. Estry wina pochodzą z kwasów. Mają szerokie zastosowanie, od olejków eterycznych po cukierki. W winie odgrywają rolę budulca smaków owocowych. Na przykład Chardonnay wyczuwalny jest aromat jabłkowy, a w Grenache- malinowy.

Ziołowy: pirazyna. Jest aromatycznym związkiem organicznym. To również jeden z podstawowych związków aromatycznych w kawie i czekoladzie. W Cabernet Franc & Carmenere wyczuwalny jest pieprz, a w Sauvignon Blanc- trawa.

Terpeny: róża i lawenda. Zapach choinek i szałwii to dwa klasyczne przykłady terpenów. Terpeny są bardzo pożądaną cechą chmielu i produkcji piwa. W Gewȕrztraminer możesz wyczuć liczi, w Muscat Blanc- różę, w Grenache i Côtes du Rhȏne - lawendę, a w australijskim Sziraz- eukaliptus.

Tiole: słodko-gorzkie owoce. Są związkiem siarki organicznej, który pachnie owocowo w niewielkich ilościach. Jeśli jest ich więcej, zaczynają pachnieć czosnkiem. Dlatego produkując wino, nie można przesadzić z ich ilością. W Vermentino, Sauvignon Blanc, Colombard występuje charakterystyczny aromat grejpfrutowy, a w czerwonym Bordeaux i innych Cabernet Sauvignon & Merlot- aromat czarnej porzeczki.

 Jak degustować wino?

Inne popularne aromaty wina

Niektóre związki siarki pachną fantastycznie. Świetnym przykładem jest kredowy aromat w delikatnym Chablisie. Warto jednak wspomnieć, że niektóre związki siarki są niepożądane. Na przykład zapach mokrej wełny uważany jest za wadę wina. Może wynikać z promieni UV.

Lotna kwasowość (inaczej kwas octowy) jest powodowana przez bakterie obecne w produkcji wina. W wysokich dawkach pachnie jak aceton, ale w małych prowadzi do dużej złożoności. Jest cechą wielu win z górnej półki.

Artykuł dotyczy z PickandTaste.pl - poznaj naszedegustacja win.