Miód jest szeroko oferowany na rynku. Dzięki swoim właściwościom prozdrowotnym może być stosowane w leczeniu wielu dolegliwości, jak również do produkcji kosmetyków. Miód od dawna jest znany z tego, że jest bardzo dobrym, zdrowym jedzeniem. Po
Miód zamiast cukru
Od dawna wiadomo, że miód jest zdrowszy niż biały czy nawet brązowy cukier. Zawiera składniki, które pomagają poprawić jego właściwości odżywcze. Ponadto ma fruktozę i glukozę wchłanianą przez żołądek i przekształcaną w energię. Nawet dodanie łyżeczki do herbaty w codziennej diecie, zamiast normalnego cukru, pomaga poprawić nawyki żywieniowe, a to ma pozytywny wpływ na zdrowie. Można zrobić mieszankę nie tylko z herbatą, ale także dodać do soków lub na tosty.
Miód – dlaczego warto go spożywać́?
Miody mają szereg korzystnych korzyści zdrowotnych. Przyspieszają regenerację skóry i obniżają ciśnienie krwi, pomagają kontrolować nawracającą biegunkę i złagodzić wrzody. Smakuje cudownie i ma miłą dla podniebienia słodycz. Miód został też nazwany naturalnym antyseptykiem, b pomaga zwiększyć odporność człowieka. Ze względu na skład, pomaga także leczyć przeziębienia i ból gardła.
Rodzaje miodów
Na rynku jest dużo rodzajów miodu. Różnią się w zależności od tego, kiedy były zbierane i z czego powstały.
Miód z kwiatów lipy ma przeciwbakteryjne i antybakteryjne lecznicze działanie i używa się go w celu zmniejszenia gorączki, zmniejszenia obrzęku i stanu zapalnego. Również działa dobrze w sytuacjach przeziębienia lub grypy. Ważne jest, aby wiedzieć, że kolor różni się w zależności od pogody gdy był zbierany. Ciemny odcień może być powodem zmieszania go z miodem z innych roślin.
Miód spadziowy jest zawsze w ciemnozielonym kolorze, powstaje ze spadzi drzew iglastych. Wśród innych cech substancja posiada właściwości antybiotykowe, bakteriobójcze i przeciwzapalne, które są ważne w leczeniu stanów zapalnych jelita górnego i płuc.
Miód gryczany powstaje z kwitnącej gryki, ma ciemnobrązowy kolor, charakterystyczny zapach i ostry smak. Miód jest dobrym źródłem składników odżywczych i dla zdrowia. Miód ten zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy i zapewnia skuteczne działanie antyseptyczne.