Włoski ser mozzarella w polskiej kuchni. Co warto o nim wiedzieć i do jakich dań wykorzystać?
Porady

Włoski ser mozzarella w polskiej kuchni. Co warto o nim wiedzieć i do jakich dań wykorzystać?

Mozzarella jest jedną z najbardziej znanych na świecie odmian włoskiego sera. Jej śmietankowy smak i rozpływająca się w ustach konsystencja sprawiają, ze doskonale nadaje się zarówno do jedzenia na surowo, jak i jako dodatek do sałatek, pizzy, dań mięsnych oraz kanapek. Na bazie sera mozzarella przygotować można także smakowite roladki schabowe. Co warto wiedzieć o tym składniku i jak wykorzystywać go w kuchni?

Ser mozzarella – dwie podstawowe odmiany i ich właściwości smakowe

Mozzarella jest włoskim serem podpuszczkowym, niedojrzewającym. Produkowana jest z mleka krowiego lub bawolego. Jest bardzo delikatna w smaku, śmietankowa oraz posiada kremową, gładką konsystencję. Najlepiej wybierać odmiany mozzarelli sprzedawane w zalewie, która zapobiega wysychaniu sera oraz pozwala utrzymać jego kremowość. Mozzarella jest stosunkowo tłustą odmianą sera, co szczególnie powinny mieć na uwadze osoby dbające o linię oraz stosujące dietę redukcyjną. W 100 g produktu znajduje się bowiem ok. 250 kcal i 16 g tłuszczu.

Szczególnie cenioną odmianą mozzarelli, zarówno we Włoszech, jak i na całym świecie, jest ta przygotowana na bazie mleka bawolego. Mozzarella di bufala, bo to o niej mowa, jest znacznie delikatniejsza w smaku oraz posiada bardziej miękką i kremową konsystencję od swojego „krowiego” odpowiednika. Oryginalna mozzarella di bufala jest produkowana głównie na terenie włoskiego regionu Kampania, w pobliżu Neapolu i słynie ze swojego doskonałego smaku oraz kremowej, wielowarstwowej konsystencji. Jest jednak nieco tłustsza i bardziej kaloryczna od mozzarelli wytwarzanej z mleka krowiego – w 100 g produktu znajduje się ok. 280 kcal i 23 g tłuszczu.

Włoski ser mozzarella w polskiej kuchni. Co warto o nim wiedzieć i do jakich dań wykorzystać?

Mozzarella w polskiej rzeczywistości. Jakie dania możemy przygotować z jej udziałem?

Mozzarella jest bardzo wdzięczną odmianą sera, którą można wykorzystać na naprawdę wiele sposobów. We Włoszech dodaje się ją m. in. do pizzy, sosów, popularnej sałatki Caprese, lasagne, zapiekanek oraz wielu innych dań. Świetnie sprawdza się także spożywana na zimno, np. na kanapkach. Mozzarella di bufala jest często serwowana jako samodzielne danie zwłaszcza w upalne dni, a jej smak urozmaica się poprzez dodatek oliwy z oliwek oraz przypraw. Ciekawą propozycją dania, które możemy przygotować z dodatkiem mozzarelli są także roladki schabowe. Jak je zrobić?

Roladki schabowe to dość proste w wykonaniu danie, do którego przygotowania będziemy potrzebowali następujących składników: 3 szt. schabu bez kości w plastrach, 150 g świeżego szpinaku, 125 g mozzarelli w zalewie, 6 szt. suszonych pomidorów, 1 szt. jajka, bułki tartej, oleju, musztardy oraz soli i pieprzu do smaku. W pierwszej kolejności rozbijamy schab na cienkie kotlety i doprawiamy je solą i pieprzem. Z wierzchu smarujemy je musztardą kremską, układamy po plasterku mozzarelli, suszonym pomidorze i szpinaku. Każdy kotlet ciasno zwijamy w roladkę. Roztrzepujemy widelcem jajko, zanurzamy w nim dokładnie roladki, obtaczamy z każdej strony w bułce tartej, a następnie podsmażamy na oleju aż nabiorą złotego koloru. I tak oto roladki schabowe są gotowe do podania!