Suszone morele stanowią doskonałe źródło witaminy A, która ma duży wpływ na jakość widzenia oraz na odporność organizmu. To doskonały smakołyk, którym można zastąpić niezdrowe, słodkie i słone zapychacze. Dlaczego warto sięgać po suszone morele oraz jakie składniki odżywcze posiadają?
Suszone morele
To doskonała alternatywa dla wysokokalorycznych słodyczy i słonych przekąsek, gdyż są one znacznie zdrowsze i pożywniejsze. Mimo to, że posiadają dużą ilość cukru to są źródłem wielu niezbędnych witamin i składników odżywczych, których nie znajdziemy w batonach, chipsach czy słodkich napojach. Są one często wykorzystywane w kuchni do wykonywania różnych potraw czy wypieków. Najczęściej owoce te kojarzy się ze Świętami Bożego Narodzenia, gdyż stanowi skład jednej ze znanych potraw wigilijnych jaką stanowi kompot z suszu. Owoc ten pochodzi z Chin. Pierwsze drzewka morelowe pojawiły się już przeszło 4 tysiące lat temu. Wyjątkowy proces suszenia opracowano w Ameryce Północnej, a dokładnie w Kalifornii. Mimo, iż morele kojarzą się uprawą w bardziej ciepłych krajach to są one uprawiane także i w Polsce, a mianowicie w okolicy Tarnobrzega. Suszeniu podlegają tylko odpowiednio wybrane owoce, które cechują się twardą bryłą i zdrową strukturą. Daje to gwarancję tego, że spożywane suszone owoce są jedne z lepszych jakie kiedykolwiek moglibyśmy smakować.
Składniki odżywcze suszonych moreli
Jak już wspomniano suszone morele są bogate w witaminę A, która przeciwdziała powstawaniu komórek nowotworowych, wpływa na lepsze widzenie i dobrze oddziałuje na naszą odporność. Są bogate także w witaminę C, która ochrania organizm przed obniżeniem się odporności i różnymi infekcjami. Stąd właśnie zaleca się ich spożywanie w okresie jesiennym i zimowym, w których to najczęściej narażeni jesteśmy na osłabienie organizmu i różne choroby. Ponadto zaleca się je osobom, zmagającym się trądzikiem, gdyż pozytywnie wpływa na wygląd skóry. Są one również pełne naturalnego beta-karotenu oraz takich pierwiastków jak potas, żelazo, wapń oraz bor.