Często podaje się wątpliwości fakt, że owoce suszone mogą mieć pozytywny wpływ na zdrowie ze względu na wysoką ilość kalorii. Mimo to owoce te (np. https://www.delikatesyzdrowo.pl/cat-pl-2-Owoce-suszone.html) są świetnym rozwiązaniem w okresie, gdy trudno jest dostać świeże owoce sezonowe. Charakteryzują się wysoką zawartością błonnika, soli mineralnych, witamin oraz kalorii. Wysoka kaloryczność tych owoców uwarunkowana jest dużą utratą wody, która wpływa na objętość świeżych owoców, a którą nie cechują się owoce suszone. Jeśli owoce zostały wysuszone odpowiednią metodą bez zbędnych dodatków konserwujących mogą stać się naprawdę wartościową przekąską. Warto poznać najpopularniejsze gatunki owoców suszonych.
Rodzynki
To inaczej suszone winogrona dostępne na stronie https://www.delikatesyzdrowo.pl/cat-pl-2-Owoce-suszone.html. Są źródłem dużej ilości antyoksydantów, które mają działania przeciwnowotworowe, witamin z grupy B oraz wapnia, który ma ogromne znaczenie w budowie kości i boru, który także przeciwdziała osteoporozie. Są one szczególnie zalecane kobietom, które przeszły menopauzę. Zawierają także błonnik, żelazo, potas, cynk oraz związki mineralne. Dzięki wysokiej zawartości błonnika są one wsparciem w sytuacji występowania zaparć. Magnez oraz witaminy z grupy B (witamina B1, witamina B2, witamina B3, witamina B6) wspierają koncentrację uwagi. W rodzynkach znajduje się również duża ilość miedzi, witamina C oraz E, która jest skuteczna w walce z wolnymi rodnikami. Spożywanie rodzynek prawidłowo wpływa na pracę serca, wygląd skóry oraz wzmacnia odporność. Tak jak świeże winogrona są bogate w resweratrol, który jest przeciwutleniaczem odpowiedzialnym za ochronę komórkową.
Suszone morele
Mówi się, że długowieczność Greków oraz ich promienista cera zawdzięczana jest właśnie spożywaniu suszonych moreli. Posiadają one wysoką zawartość potasu, fosforu, wapnia oraz witaminy A. Mówi się, że zaledwie 4 morele wystarczą, by zagwarantować sobie dzienne spożycie tej witaminy. Zaleca się ją szczególnie dla osób, zmagających się problemami skórnymi, cerą oraz wzrokiem. Suszone morele zaleca się dawkować w trakcie problemów żołądkowych takich jak nadkwaśność i zgaga. Występują one również w asortymencie sklepu online https://www.delikatesyzdrowo.pl/cat-pl-2-Owoce-suszone.html.
Suszone śliwki
Suszone śliwki są dobre w momencie borykania się z zaparciami. Zapewniają błyskawiczne poczucie sytości. Posiadają dużą ilość witamin z grupy B, witaminę C, E magnez, żelazo, fosfor oraz potas. To doskonała przekąska dla osób, chcących zrzucić dodatkowe kilogramy.
Suszone jabłka
O zdrowotnych właściwościach jabłka nie trzeba wiele mówić. Podobnie jest z suszonymi jabłkami. Przeciwdziałają pojawieniu się nowotworów, wspierają procesy trawienne, oczyszczają układ pokarmowy z niestrawionych resztek, zmniejszają poziom cholesterolu i polepszają pracę serca, ze względu na występowanie potasu. Mają większą koncentrację składników odżywczych w porównaniu do świeżych jabłek.