Domowe obiady kocha każdy z nas. Przypominają nam czasy dzieciństwa oraz pomagają w budowaniu pozytywnych relacji rodzinnych. Domowe obiady są także zdrowe, sycące oraz smaczne, warto więc starać się jak najczęściej samodzielnie przygotowywać je dla siebie i swojej rodziny. Oto 3 sprawdzone pomysły na smaczne, zdrowe i co najważniejsze łatwe w przygotowaniu dania, które pokochają zarówno duzi, jak i mali domownicy!
- Aromatyczna i sycąca zupa koperkowa
Zupy to jedne z najchętniej spożywanych w Polsce dań obiadowych. Świetnie sprawdzają się zarówno jesienią i zimą, kiedy doskonale rozgrzewają, jak i w lecie, kiedy zupa jest lekkim i zdrowym posiłkiem idealnym na upalne dni, kiedy nie mamy apetytu na cięższe dania. Zupa koperkowa świetnie sprawdzi się na rodzinny obiad, a obecność zdrowego i aromatycznego koperku zachęci do jej zjedzenia nawet największego niejadka.
Zupa koperkowa jest bardzo prosta w przygotowaniu. Gotujemy ją na bazie domowego wywaru z warzyw, którego smak można urozmaicić dodatkiem udka z kurczaka. Oprócz aromatycznego, koniecznie świeżego koperku dorzucamy do zupy takie warzywa, jak młode ziemniaki oraz marchewka. Ziemniaki możemy z powodzeniem zastąpić także ryżem lub makaronem w zależności od preferencji. Czas przygotowania zupy wynosi zaledwie pół godziny.
- Tradycyjne kopytka z włoskim sosem mięsno-pomidorowym
Kopytka możemy kupić już gotowe lub samodzielnie przygotować je z resztek ziemniaków pozostałych po niedzielnym obiedzie. Wystarczy wymieszać potłuczone ziemniaki z mąką i uformować z tak powstałej masy długie ruloniki. Krojąc je na krótkie, ok. 1,5 cm fragmenty uzyskamy kopytka. Możemy podawać je na wiele sposobów. Jednym z nich jest przygotowanie sosu na bazie mięsa mielonego i passaty pomidorowej.
W tym celu podsmażamy na patelni cebulkę i czosnek, a po ich zeszkleniu dodajemy mięso mielone. Smażymy je tak długo, aż zarumieni się, a następnie całość zalewamy passatą pomidorową. Do gotowego sosu dodajemy szczyptę soli, pieprzu, bazylii, oregano, tymianku i innych lubianych przypraw. Jeśli sos jest zbyt kwaśny możemy go także odrobinę dosłodzić. Ugotowane kopytka podajemy polane sosem mięsno-pomidorowym, którego smak możemy dodatkowo urozmaicić odrobiną tartego parmezanu.
- Smakowite polędwiczki z suszonymi pomidorami
Kolejną propozycją dania, które świetnie sprawdzi się na domowy obiad, są polędwiczki z suszonymi pomidorami. W celu ich przygotowania musimy zaopatrzyć się w suszone pomidory, ok. 0,5 kg polędwiczek wieprzowych, boczek w plastrach, czosnek oraz ser mozzarella. Pomidory i mozzarellę kroimy w drobną kostkę, a polędwiczki na plastry o grubości ok. 1 cm. Rozbijamy je i posypujemy po wierzchu solę oraz pieprzem.
Polędwiczki układamy na plastry boczku, a na górę kładziemy mozzarellę, suszone pomidory, czosnek i wybrane przyprawy. Całość zwijamy w roladę i przekładamy do żaroodpornego naczynia. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez ok. 15 min. Po upieczeniu polędwiczki z suszonymi pomidorami są gotowe do podania. Ich smak warto zestawiać z lekkimi, warzywnymi sałatkami.