Nasz mózg do prawidłowego funkcjonowania potrzebuje odpowiedniego pożywienia. Wszystko, co jemy ma bowiem ogromny wpływ na jego pracę. Co należy umieścić w swoim codziennym jadłospisie, aby poprawić swoją pamięć i koncentrację?
Dieta a nasze zdolności umysłowe
Ścisły związek odżywiania z funkcjonowaniem mózgu został udowodniony naukowo. Nasz mózg nie zadowala się byle czym – do jego prawidłowej pracy niezbędna jest bowiem obecność w codziennej diecie witamin i składników mineralnych dostępnych w wybranych produktach żywnościowych. Mózg szczególnie lubi witaminy z grupy B oraz witaminę C, nie pogardzi także mikroelementami takimi, jak żelazo, potas, cynk oraz fosfor. Lubi, kiedy spożywamy pokarmy bogate w kwasy omega-3, lecytynę oraz glukozę.
Jakie produkty jeść, aby nakarmić swój mózg?
Witaminy z grupy B znaleźć można w takich produktach, jak fasola, drożdże, wyroby z mąki razowej, musli, orzechy, płatki zbożowe, awokado oraz morele. W witaminę B12 z kolei obfituje mięso, skorupiaki oraz jajka. Żelazo występuje w wątróbce, fasoli, brokułach, szpinaku, szczypiorku oraz natce pietruszki. W cynk zaopatrzymy się sięgając po kaszę gryczaną, wątróbkę, owoce morza, ciemny ryż, oleje roślinne oraz orzechy włoskie.
W kwasy omega-3 bogate są ryby morskie, soja, fasola, oleje roślinne oraz orzechy włoskie. Lecytyna w pokaźnych ilościach zawarta jest natomiast w orzechach, kiełkach pszenicy, produktach sojowych, kapuście, mięsie wołowym oraz wątróbce. Dobrym naturalnym źródłem glukozy są z kolei makarony, pieczywo razowe, brązowy ryż, płatki zbożowe, musi oraz kasze gruboziarniste.
Wpływ kawy na pracę naszego mózgu
Kawa jest napojem uznawanym za naturalny „dopalacz”, który dodaje siły i energii. Warto jednak wiedzieć, że jej spożywanie powinno być ograniczone, jeśli zależy nam na sprawności naszego mózgu. Zawarta w kawie kofeina uwalnia bowiem hormon zwany adrenaliną, która sprawia, że nasz mózg pozostaje w stanie aktywności przez dłuższy czas. Pozwala to lepiej skupić się na pracy oraz być bardziej aktywnym.
Kawa ma więc pozytywny wpływ na mózg pod warunkiem, że spożywana jest w niewielkich ilościach. Zbyt duża jej dawka może bowiem powodować dekoncentrację oraz obniżenie wydolności umysłowej. Nie zaleca się także picia kawy przez wieczorami, gdyż może powodować problemy ze snem. Miłośnicy aromatycznej kawy powinni mieć jednak w pamięci powiedzenie Paracelsusa, które mówi, że „wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną. Tylko dawka czyni, że dana substancja nie jest trucizną”. Wszystko możemy więc jeść i pić z umiarem pamiętając o produktach, które szczególnie lubi nasz mózg.